Gepubliceerd: 26 oktober 2022
In de rubriek “Meet me @ Markel” laten we periodiek één van onze collega’s aan het woord. Dit doen wij door het stellen van een aantal persoonlijke en een aantal vakinhoudelijke vragen. In deze editie stellen we graag Joppe Willeboordse aan u voor. Joppe is Acceptant Financial Lines en specialist op het gebied van Cyber Crime.
Wie is Joppe Willeboordse in het kort?
Ik ben 44 jaar, getrouwd met Annewien en heb twee dochters, Loïs van 12 en Fien van 10. Ik woon in Den Haag vlakbij de Uithof en hardlopen is mijn grote passie. Ik zit ook bij een atletiekvereniging en ga als het kan drie keer per week rennen. De atletiekvereniging ligt in de duinen dus dat is prachtig hardlopen. Verder hou ik van mountainbiken, wielrennen, gitaar spelen en in de zomer en winter lekker in de bergen zijn. Tussen 2010 en 2013 heb ik in Denemarken gewoond, eerst in Roskilde, later in het vredige Fredensborg. Denemarken is een fantastisch land en het was een tijd waar ik nog vaak aan terugdenk.
Wat is je studie- en werkachtergrond?
Ik heb Financiële Economie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarna ben ik bij Nassau verzekeringen aan de slag gegaan als D&O underwriter. Een goede keuze, want jaarrekeningen lezen ging me gemakkelijk af. Maar ik merkte dat ik op juridisch vlak nog wel wat kon bijleren en heb daarom in de avonduren mijn Bachelor Nederlands recht gehaald. Na zes jaar kreeg ik de kans om bij Nassau Forsikring (later HDI Forsiking) in Kopenhagen aan de slag te gaan. Dat was een geweldig avontuur! Het kantoor was toen met zo’n 15 man nog heel klein. Ik deed daar naast D&O ook fraude, Product Recall en K&R. En ik moest natuurlijk snel de Deense taal leren! Weer terug in Nederland heb ik voor HDI in Rotterdam de cyberpropositie opgezet waarbij ik zowel de MKB als de grootzakelijke markt bediende. Cyberverzekeringen waren toen nog echt heel nieuw dus dat was een hele leerzame periode.
Waarom heb je voor Markel gekozen?
Ik was toe aan een nieuwe omgeving en kende Björn en Eelco nog goed vanuit mijn Nassauverleden. Daarnaast sprak het mij aan dat Markel nog volop in de groeifase zit en er ook internationaal nauw wordt samengewerkt. Tot slot vind ik het natuurlijk een mooie uitdaging om de cyberpropositie van Markel verder uit te bouwen.
Welk expertise neem je mee naar Markel?
Uiteraard weet ik het één en ander over cyberrisico’s, daar ben ik de afgelopen jaren dag in dag uit mee bezig geweest. Maar dat betekent zeker niet dat ik alles weet, het is en blijft een ongelooflijk complex onderwerp wat ook nog eens voortdurend in beweging is. Ik ben ook lid van de technische commissie Cyber van de VNAB en het cyberplatform van het Verbond. Die netwerken helpen mij om de ontwikkelingen bij te houden. Verder houd ik mij graag met productontwikkeling bezig, puzzelen met voorwaarden en acceptatiecriteria. Het is gaaf om je eigen stempel op het product te kunnen zetten.
Hoe wil Markel bedrijven meer bewust maken van cyberrisico’s?
Eigenlijk zou het heel eenvoudig moeten zijn, voor menig bedrijf is cyber misschien wel hun belangrijkste risico! Zonder toegang tot je data ben je als bedrijf immers reddeloos verloren, dat wil je toch niet riskeren zonder verzekerd te zijn? Veel bedrijven wanen zich desondanks veilig omdat hun service provider ze 100% veiligheid garandeert. Onterecht natuurlijk, want zo’n service provider kan echt niet alles voorkomen, sterker nog, de laatste tijd zie je steeds vaker dat het via hun eigen systemen mis gaat. De schade die de klant daardoor lijdt zal de service provider niet vergoeden.
Welke cyberrisico’s brengt de snelle digitalisering met zich mee?
Door digitalisering neemt de afhankelijkheid van data en systemen meer en meer toe. Wat ook meespeelt is dat netwerken steeds meer aan elkaar worden gekoppeld en worden gecentraliseerd. Dit heeft zijn voordelen, maar ook zijn nadelen want hierdoor kan het zijn dat als één klein dingetje niet meer werkt het hele systeem plat ligt. Tijdens corona zag je dat bedrijven plots moesten omschakelen naar volledig op afstand werken. Door de snelheid waarmee dit plaats moest vinden is dat niet altijd op een veilige manier gebeurd. Dat heeft tot een aanzienlijke stijging van het aantal cyberincidenten geleid.
Is Cyber Crime in de toekomst nog wel verzekerbaar gezien de toename en omvang van het aantal cyberincidenten?
Hele goeie vraag! Ik denk dat cyberrisico’s wel verzekerbaar blijven maar de acceptatie zal zich voortdurend moeten aanpassen. Je ziet dat met name de grootzakelijke markt afgelopen jaar volledig is gekanteld. Om het risico verzekerbaar te houden zijn verzekeraars terughoudender geworden met dekking voor ransomware aanvallen, sluiten bepaalde generieke kwetsbaarheden steeds vaker uit, bieden lagere limieten, zijn strenger geworden in de acceptatie en de premies zijn enorm gestegen. Deze ontwikkeling zal nog wel even aanhouden vrees ik…
Markel werkt uitsluitend via intermediair