Gepubliceerd: 20 oktober 2022
Bij het verzekeren van medische risico’s sluit Markel aan bij de onderverdeling cure (genezen) / care (verzorgen). In de praktijk lopen beide terreinen soms door elkaar en wat is dan de beste oplossing: een verzekering die dekking biedt voor gemaakte beroepsfouten of voor foutief handelen of nalaten?
Auteur: Hugo ten Brink
Onlangs heeft mijn collega Sandra de Waard-Balster een artikel gepubliceerd over aansprakelijkheid in de zorg. Daarin gaat zij in op het onderscheid dat Markel maakt tussen cure (genezen) en care (verzorgen). Voor de cure-risico’s biedt Markel een beroepsaansprakelijkheidsverzekering aan. Voor de care-risico’s een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. In vervolg op dit artikel zal onderstaand nader worden ingegaan op het beroepsaansprakelijkheidsproduct van Markel.
Cure/appetite
Onder Cure schaart Markel instellingen en beroepen die als doel hebben om te komen tot genezing/ bevordering/ herstel middels onderzoek, behandeling en de daarbij horende verpleging en verzorging. Voorbeelden van Cure-risico’s waar wij mogelijkheden voor hebben zijn:
.
Er is ook een aantal beroepen/gebieden waar Markel geen mogelijkheden voor heeft:
Cure/dekking
Markel heeft nieuwe polisvoorwaarden ontwikkeld die specifiek geschreven zijn voor medische beroepsaansprakelijkheid. Het betreft de BA GEZ MISE 2020 voorwaarden. Onderstaand enkele relevante dekkingselementen.
Aangezien medische fouten veelal tot letselschade leiden, bieden de BA GEZ MISE 2020 voorwaarden standaard dekking voor personenschade. Daarnaast is er uiteraard dekking voor vermogensschade zoals gebruikelijk bij beroepsaansprakelijkheid.
De voorwaarden bieden dekking voor beroepsfouten die zijn gemaakt door (para)medici bij het verlenen van incidentele (para)medische zorg bij een ongeval of plotseling opkomende ziekte (EHBO dekking). Denk hierbij aan een huisarts die in zijn vrije tijd zorg verleent bij een ongeval op straat.
Er is dekking voor het uitvoeren of verrichten van medisch wetenschappelijk onderzoek met mensen. Nota bene, hiermee bieden wij geen zogenaamde proefpersonendekking (zoals bedoeld in de Wet medisch wetenschappelijk onderzoek met mensen). Markel heeft voor dat laatste geen mogelijkheden.
Onze BA GEZ MISE 2020 voorwaarden kennen een kosteloze dekking voor de WKKGZ (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg). Op het moment dat een door de minister van VWS erkende geschilleninstantie onze verzekerde veroordeelt tot betaling van een vergoeding van door een patiënt geleden schade, dan biedt Markel hier dekking voor (uiteraard met inachtneming van de polisvoorwaarden).
In combinatie met de beroepsaansprakelijkheid kan Markel ook een bedrijfsaansprakelijkheidsdekking aanbieden middels de AVB MISE GEZ 2020 voorwaarden. Deze dekking ziet op door derden geleden zaak- en/of personenschade als gevolg van een niet medisch handelen of nalaten binnen de verzekerde hoedanigheid (de zogenaamde kantoordekking). Schade als gevolg van medisch handelen valt immers onder de dekking van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Gedekt is bijvoorbeeld de werkgeversaansprakelijkheid voor schade van een werknemer. Denk aan bedrijfsongevallen en beroepsziekten alsmede aan werk gerelateerde ongevallen in het verkeer (te voet of met de fiets). Maar ook de door een verzekerde tijdens een huisbezoek bij een patiënt omgestoten
Chinese vaas is een voorbeeld van een schade die onder de dekking valt.
Net als de BA GEZ MISE 2020 kennen ook de AVB MISE GEZ 2020 voorwaarden een kosteloze dekking voor de WKKGZ (zie hierboven).
Anderhalvelijnszorg
In de gezondheidszorg wordt gesproken over eerste- en tweedelijnszorg. Eerstelijnszorg betreft zorg waar geen verwijzing voor nodig is (denk aan de huisarts). Voor tweedelijnszorg is een verwijzing nodig. Het betreft over het algemeen meer gespecialiseerde zorg (denk aan een specialist in een ziekenhuis).
Tegenwoordig wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van de zogenaamde anderhalvelijnszorg. Het gaat dan om zorg die voorheen door een medisch specialist in het ziekenhuis werd verleend, maar die nu wordt verplaatst naar de patiënt thuis of bijvoorbeeld een (huisartsen)praktijk. Het betreft een intensieve samenwerking tussen huisartsen en medisch specialisten die buiten de muren van het ziekenhuis plaatsvindt. Hierdoor wordt de zorg laagdrempeliger en over het algemeen goedkoper voor de patiënt.
De anderhalvelijnszorg lijkt een zeer positieve ontwikkeling in de gezondheidszorg te zijn. Bij Markel signaleren wij echter dat er niet altijd voldoende aandacht wordt besteed aan de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Een medisch specialist valt over het algemeen onder de dekking van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering die centraal door het ziekenhuis wordt afgesloten ten behoeve van de medewerkers van het ziekenhuis. Het moet hierbij wel gaan om zorg die binnen de muren van het ziekenhuis wordt verleend. In het geval van de anderhalvelijnszorg vindt de zorg elders plaats, veelal in een huisartsenpraktijk. Daarvoor biedt de ziekenhuisverzekering over het algemeen geen dekking. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering van de huisarts zal (in beginsel) evenmin dekking bieden voor de activiteiten van de medisch specialist. Het betreft immers een andere verzekerde hoedanigheid dan die van de huisarts. Een en ander kan er toe leiden dat de medisch specialist wordt aangesproken voor een beroepsfout waarvoor geen verzekeringsdekking blijkt te zijn.
Om die reden adviseren wij de medisch specialist in de anderhalvelijnszorg om een separate beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten die specifiek dekking biedt voor de activiteiten buiten het ziekenhuis. Markel heeft hier een verzekeringsoplossing voor ontwikkeld.
Kortom, Markel biedt verzekeringsoplossingen voor zowel de eerste-, tweede- als anderhalvelijnszorg. Wilt u meer weten over onze dekking voor de anderhalvelijnszorg en/of het verzekeren van andere medische risico’s? Neem dan contact met ons op: 010-798 1000 of mail naar info.nl@markel.com.
De informatie in dit artikel is informatief van aard en kan niet worden beschouwd als (juridisch) advies in welke vorm dan ook. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend.
Markel werkt uitsluitend via intermediair